Stressreductie

STRESSREDUCTIE IN PRIVÉ & WERK


Wat nu te doen met stress?

Of je er nu thuis of op de werkvloer mee te maken hebt, stress is een onderdeel van ons leven.
Over een langere periode is het echter niet goed voor je gezondheid.
Maar het is ook niet gemakkelijk om zo af en toe rust te nemen.

‘Ik sta eens even stil, voel.... en dat is een hele vooruitgang’
Wat is stress?
Stress is een natuurlijke, fysieke reactie op een situatie die mogelijk gevaarlijk is. Het lichaam komt in actie om effectief te kunnen reageren. Maar als deze reactie te lang aanhoudt zonder oplossing of ontspanning, kom je onbewust in een uitputtingsfase. Bij te veel stress geeft ons lichaam diverse waarschuwingen, zoals fysieke klachten, irritatie, slapeloosheid, concentratieproblemen en een opgejaagd gevoel.

Hoe ontstaat stress?

Als de draaglast over een langere periode groter is dan de persoonlijke draagkracht, ontstaat stress. Werk is lang niet altijd de oorzaak van de klachten. Ook ziekte, relatieproblemen en het overlijden van een familielid kunnen de aanleiding zijn voor stress. Zelfs een hoogtepunt in het leven, zoals een geboorte of huwelijk, kan voor spanning zorgen.

Van stress tot burn-out

Een burn-out ontstaat door een opeenstapeling van stress en frustraties over een langere tijd. Dit kan zowel in de werksituatie als thuis optreden. Je persoonlijkheid speelt hierbij ook een rol. Als de oorzaak van de burn-out blijft bestaan, blijf je last houden van klachten als emotionele uitputting en een uitgeblust gevoel. Daarom is het belangrijk dat de oorzaak snel achterhaald en verholpen wordt.

Tijdens de coaching maak je de balans op van de huidige situatie en onderzoek je alternatieven. Het resultaat is minder stress en meer bezieling, motivatie en enthousiasme, zowel in de werk- als thuisomgeving.
Rust alleen is niet voldoende
Persoonlijke aandacht en coachingsgesprekken zijn nodig om beter te worden, want een burn-out kent veel klachten die lijken op depressie. In beide situaties heersen gevoelens van somberheid, lusteloosheid en schuld. Het is daarom van belang om een goede diagnose te stellen en de situatie niet te verwarren met andere aandoeningen die gelijke kenmerken vertonen.

Het belang van stresspreventie

Tijdens persoonlijke coaching leer je negatieve stress te herkennen en te vermijden en positieve stress te gebruiken. Dankzij positieve stress ga je namelijk nieuwe uitdagingen aan. Ook is er aandacht voor onthaasten, ontspannen en het stellen van prioriteiten. Zo krijg je weer plezier in je werk en het leven.

Het resultaat van persoonlijke coaching

De (verzuim)coach leert je niet alleen om stress te hanteren, maar ook om je kwaliteiten te manifesteren. Dankzij competentiemanagement ontdek je welke vermogens en talenten jij hebt om succesvol te zijn. Daarnaast word je getraind om je evenwicht te hervinden in de dagelijkse hectiek.

Aandachtspunten zijn:
‘moeten’ verschuift naar ‘willen’;
jakkeren wordt onthaasten;
afhankelijkheid verandert in zelfstandigheid;
controle verandert in loslaten en vertrouwen;
kwantiteit wordt kwaliteit.

Share by: